SQL Kavramı ve Temel SQL Komutları

Ali Şamil Küçük
3 min readOct 6, 2020

Merhabalar! Bugün sizlere SQL dilinden ve temel SQL komutlarından bahsettim. Keyifli okumalar!

SQL NEDİR?

SQL, verileri temel olarak manipüle etmek ve yönetmek için kullanılan bir dildir. SQL’in açılımı Structured Query Language’dir. Yani yapısal sorgulama dili. Biz SQL ile veri tabanları üzerinde işlemler yaparız. Bu işlemlere veri tabanından veri çekilmesi, veri tabanına yeni veri eklenmesi ve veri tabanından veri silinmesi örnek verilebilir. SQL dili evrensel olmakla birlikte çeşitli firmaların kendi veri tabanı yönetim yazılımlarında kullanmak üzere geliştirdikleri SQL dilleri de mevcuttur. Bunlara T-SQL, PostgreSql ve MySQL örnektir.

SQL KOMUTLARI

SQL komutları kullanıldıkları yerlere göre ikiye ayrılır. Bunlar data manipülasyon komutları ve database manipülasyon komutlarıdır.

1) DATA(VERİ) MANİPÜLASYON KOMUTLARI

Data manipülasyon komutları veri tabanı içerisinde bulunan veri tablolarındaki veriler üzerinde işlemler yapmamızı sağlar. Data manipülasyon komutları temelde 5’e ayrılır. Bunlar Select, Insert, Update, Delete, Truncate’dir.

-SELECT KOMUTU

Select komutu bir veri tabanındaki bir tablodan herhangi bir veriyi görüntülemek istediğimiz takdirde kullandığımız komuttur. Select komutunu kullanırken görüntülemek istediğimiz kolonları SELECT sorgusundan sonra belirtiriz. Ayrıca verilerin gelmesini istediğimiz tablo adını da FROM sorgusundan sonra yazmamız gerekir.

SYNTAX

SELECT (kolon adları) FROM (tablo adı);

Not: Select sorgusundan sonra görüntülemek istediğimiz kolonları yazdığımızı söylemiştik. Ancak bütün kolonları görüntülemek istersek teker teker bütün kolonları yazmak yerine SELECT sorgusundan sonra ’*’ işaretini kullanmak bizim bütün kolonları görüntülememizi sağlayacaktır.

-INSERT KOMUTU

Insert komutunu hali hazırda mevcut olan bir veri tablosunun bir kolonuna veri ekleme işleminde bulunmak istediğimizde kullanırız. Insert komutunu INSERT INTO komutu ile başlatıp devamında veriyi eklemek istediğimiz tablonun adını ve tabloda işlem yapmak istediğimiz kolon adlarını yazarız. Devamında ise VALUES komutunu kullanıp her bir kolona karşılık eklemek istediğimiz verileri yazarız.

SYNTAX

INSERT INTO (Tablo Adı) (Kolon Adları) VALUES (Her Kolona karşılık eklemek istediğimiz değer);

Not: Insert komutunda SELECT sorgusunda olduğu gibi bütün kolonları teker teker yazmak yerine ‘*’ komutunu kullanamayız. Veri eklemek istediğimiz kolonları teker teker belirtmeliyiz. Ayrıca tablomuzda düzenli artan bir Primary Key’imiz mevcut ise bunu kolon adı ve değeri biçiminde Insert komutu içerisinde kullanamayız.

Primary Key: İlişkisel veri tabanı modelinde, birincil anahtar, bir ilişkide benzersiz bir şekilde bir dizi belirten minimal özellik kümesinin belirli bir seçimidir.

-UPDATE KOMUTU

Update komutu veri tablosundaki verilerimizin değerlerini güncellemek için kullandığımız komuttur. Kullanımını UPDATE komutundan sonra veri tablomuzun adını yazarak ve daha sonra SET komutunu kullanıp verilerinde güncelleme yapmak istediğimiz kolon adını yazıp ‘=’ işareti sonrasında güncel değerimizi girerek yaparız.

SYNTAX

UPDATE (Tablo adı) SET (kolon adı) = (yeni değer);

-DELETE KOMUTU

Delete komutu tablomuz içerisindeki verilerimiz silmemizi sağlar. Delete komutunu kullanırken DELETE FROM komutunu yazdıktan sonra işlem yapmak istediğimiz tablo adını gireriz. Ancak eğer biz bu komutu bu haliyle kullanırsak tablomuzdaki bütün verileri kaybederiz. Daha sonradan anlatacak olduğum WHERE komutunu eğer burada kullanır isek sadece belirli şartlara uygun olan verileri silmemiz mümkün olacaktır.

SYNTAX

DELETE FROM (Tablo adı) WHERE (Şartımız);

-TRUNCATE KOMUTU

Truncate komutunu kullanarak veri tabanımızda bulunan veri tablolarımızı kurduğumuz haline yani üzerine hiç veri eklenmemiş haline çeviririz. Truncate komutunu TRUNCATE TABLE komutunu yazdıktan sonra ilk haline çevirmek istediğimiz tablonun adını yazarak kullanırız.

SYNTAX

TRUNCATE TABLE (tablo adı);

Not: Truncate ile Delete komutları ile tablonun içeriğini silebiliyoruz. Ancak eğer tablomuz içinde bir primary key mevcut ise Delete sorgusu ile yaptığımız işlemden sonra yeni bir veri eklediğimizde örnek olarak verilerimizi silmeden önceki son verimizin primary key id’si 1000 ise yeni verimizin primary key id’si 1001 olacaktır. Ancak Truncate komutu ile bu hatayı yaşamayız çünkü primary key’ler dahil bütün verilerimizi tablo içerisinden silmiş oluruz.

2)DATABASE(VERİ TABANI) MANİPÜLASYON KOMUTLARI

Veri tabanı manipülasyon komutları ile veri tabanı kurabilir, silebilir, güncelleyebilir ya da yeni tablo oluşturabilir, silebilir, güncelleyebiliriz. Ayrıca Index oluşturup silme işlemleri de yapabiliriz.

-CREATE KOMUTU

Create komutu bize yeni bir veri tabanı, tablo ya da index oluşturma fırsatı verir. Kullanımı CREATE komutunu yazdıktan sonra oluşturmak istediğimiz objeyi ve objenin adını yazarak gerçekleşir.

SYNTAX

CREATE Obje (Obje adı);

ÖRNEK

CREATE DATABASE seller;

CREATE INDEX sell;

CREATE TABLE user;

-ALTER KOMUTU

Alter komutu bir veri tabanı objesinin özelliğini değiştirmeye yarar. Kullanımı ALTER komutunu yazdıktan sonra özelliğini değiştirmek istediğimiz veri tabanı objesini ve objenin adını yazarak gerçekleşir.

SYNTAX

ALTER Obje (Obje adı);

ÖRNEK

ALTER DATABASE seller;

ALTER TABLE user;

-DROP KOMUTU

Drop komutu ile veri tabanı ve tablo objelerini silebiliriz. Kullanımı DROP komutunu yazdıktan sonra silmek istediğimiz objeyi ve objenin adını yazarak gerçekleşir.

SYNTAX

DROP Obje (Obje adı);

ÖRNEK

DROP DATABASE seller;

DROP TABLE user;

--

--